Από τον εμφύλιο στο δόγμα Τρούμαν


Mοιραστείτε το:


Το τέλος του 1946 συνοδεύτηκε από ένοπλες συγκρούσεις του εθνικού στρατού με τις δυνάμεις του ΕΛΑΣ. Ταυτόχρονα, όμως, παρατηρήθηκε έντονη διπλωματική δραστηριότητα εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός της Ελλάδος κ. Τσαλδάρης επισκέφθηκε τα Χριστούγεννα του 1946 την Ουάσιγκτον προς συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ Χάρρυ Τρούμαν.

Σκοπός της συνάντησης ήταν ο Έλληνας πρωθυπουργός να ζητήσει βοήθεια, αφού η Αγγλία, παρά τις εκκλήσεις, δήλωσε ότι αδυνατούσε να ενισχύσει τον ελληνικό στρατό. Σ' αυτήν την ενέργεια της ελληνικής κυβέρνησης οδήγησε και η αποτυχία του ελληνικού στρατού να αντιμετωπίσει τις δυνάμεις του ΕΛΑΣ με τη μορφή του ανταρτοπολέμου.

Υπήρχε και ένας άλλος σοβαρός λόγος που ανησυχούσε τις ευρωπαϊκές δυνάμεις ο εμφύλιος πόλεμος της Ελλάδος που διαγραφόταν σκληρός με δυσάρεστες συνέπειες. Αντιμετώπιζαν με περίσκεψη την ενδεχόμενη ελληνική αποτυχία. Θα έμπαινε σε κίνδυνο μετά την Ελλάδα και η Τουρκία και με τη Μόσχα να καραδοκεί και να ζητάει την εποχή εκείνη βάσεις στα Στενά του Βοσπόρου.

Οι επιπτώσεις, υπολόγιζαν, μπορούσαν να επηρεάσουν και την Ιταλία που δρούσε ένα ισχυρό κομμουνιστικό κόμμα. Ο φόβος αυτής της αλυσιδωτής αντίδρασης σε περίπτωση νίκης του Δ.Σ. Ελλάδος οδήγησε τον Αμερικανικό πρόεδρο, ύστερα από την ενημέρωση που είχε, να διακηρύξει στις 12 Μαρτίου 1947, στο Κογκρέσο το περίφημο Δόγμα του (πήρε το όνομά του) το οποίο προέβλεπε βοήθεια προς την Ελλάδα και την Τουρκία για να αντισταθούν στις πιέσεις που δέχονταν από τον κομμουνιστικό κόσμο.

Δείτε το ντοκιμαντέρ της ΝΕΤ με τίτλο "Από τον εμφύλιο στο δόγμα Τρούμαν"

Mοιραστείτε το:




0 Σχόλια:

Σας παρακαλούμε πολύ να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες και οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν απο τα όρια της ευπρέπειας. Σχόλια
τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται. Ευχαριστούμε.

 
Copyright © 2010-2013. Ελληνικό Αρχείο - All Rights Reserved | Designed by Graphopoly Designs