Πυρρίχιος: Ο Πολεμικός χορός των αρχαίων Ελλήνων


Mοιραστείτε το:



Για την δημιουργία του πολεμικού αυτού χορού των αρχαίων Ελλήνων, υπάρχουν τρεις μυθικές εκδοχές:

1. Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Κρόνου, πριν τις Τιτανομαχίες και ενώ ο Ζευς ήταν ακόμα βρέφος, οι Κουρήτες χόρευαν τον πυρρίχιο γύρω του κάνοντας δυνατό θόρυβο με τα όπλα και τις ασπίδες τους για να μην ακούσει ο παιδοκτόνος Κρόνος το κλάμα του.

2. Στην πολιορκία της Τροίας, ο Αχιλλέας, πριν κάψει το νεκρό του Πατρόκλου, χόρεψε τον Πυρρίχιο πάνω στην πλατφόρμα των καυσόξυλων πριν παραδώσει τον Πάτροκλο στη νεκρική πυρά (πυρά - Πυρρίχιος).

3. Ο Πύρρος (γιος του Αχιλλέα) κάτω από τα τείχη της Τροίας, χόρεψε σε αυτό τον ρυθμό, από τη χαρά του για το θάνατο του Ευρύπυλου (Πύρρος - Πυρρίχιος).

Όποια και αν ήταν η μυθική «καταγωγή» του Πυρρίχιου, το σίγουρο είναι ότι τον χόρευαν από τον Εύξεινο Πόντο μέχρι την Κρήτη, ενώ οι Σπαρτιάτες τον θεωρούσαν ένα είδος πολεμικής προπόνησης και τον μάθαιναν από μικρά παιδιά.

Για τον Πυρρίχιο βρίσκουμε αναφορές στον Όμηρο και τον Ξενοφώντα. Ο δεύτερος δε, κάνει λόγο και για μια άλλη, πιο «ελαφριά» ή «εκφυλισμένη» εκδοχή του Πυρρίχιου, την «πύρριχη». Αυτή η νεότερη εκδοχή του χορού υποβιβάζεται σε χορό συμποσίων, δε χορεύεται από ομάδες πολεμιστών χωρισμένους σε αμυνόμενους και επιτιθέμενους αλλά από μία ομάδα χορευτών σε κύκλο.

Στις μέρες μας, τον Πυρρίχιο τον έχουν διασώσει οι Πόντιοι, σε μία μορφή που πλησιάζει την πυρρίχη, με οπλισμό και μαχαίρι.



Πηγή
Mοιραστείτε το:




8 σχόλια:

  1. Χαιρε Ενδοξε ΠΟΝΤΕ Αθανατοι εστε οι δυνατοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. η τελευταια παραγραφος ειναι ολη λαθος, ο πυρριχιος ή σερρα χορευεται μονο απο ανδρες που φερουν οπλισμο (σφαιρες και μαχαιρια) και χορευεται σε κυκλο (σε ευθεια γραμμη χορευουν τα συγκροτηματα των συλλογων επειδη ειναι ενας εντυπωσιακος χορος για να φαινονται καλυτερα απ τον κοσμο) μακης τερεκοϊλης ασ' 'ο πούαλαν τη αμασειας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. to deytero sxolio einai apolitos sosto ... kala to prwto ta leei ola , zito o pontos , to pasok telika meta tin metapoliteysi ekane ena kalo meta kaph pou eftiakse , orise ws imera ethnikis mnimis estw tin genoktonia ton pontion kai ola ayta xari ston mixali xaralampidi enan gnisio pontio pou mia zoi ekane kai pisteyw mexri na pethanei tha agonizete gia ton ponto !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φιλε ο Πυρριχειος ή ΣΕΡΑ δεν χορευεται από γυναίκες με τίποτα...μόνο άντρες και με οπλισμό και μαχαίρια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ευχαριστούμε για τις διευκρινήσεις. Διορθώθηκε η τελευταία παράγραφος του άρθρου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ελα ρε πατριδααα!!!! ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν, ότι ο Πυρρίχιος χορός ή Πυρρίχη όρχηση, ήταν επινόηση της θεάς Αθηνάς ή των Διοσκούρων και ήταν χορός που χορευόταν από ένοπλους χορευτές. Πολλοί δέχονται ότι επινοητές του χορού αυτού είναι οι Κουρήτες, ο Κάστωρας ή ο Διόνυσος. Ήδη από τους μυθικούς χρόνους γίνεται γνωστό, ότι ο Πυρρίχιος χορός πιθανότατα να προήλθε από την Κρήτη ή την Σπάρτη, 'αλλοι όμως παραδέχονται, ότι επινοητής του χορού αυτού είναι ο Πύρριχος, ο οποίος χόρεψε πρώτος τον χορό κατά την ταφή του Πατρόκλου. Ο γεωγράφος Στράβων, από την Αμάσεια του Πόντου, αναφέρει ως ευρέτη του χορού κάποιον Πύρρο ή το Νεοπτόλεμο, το γιο του Αχιλλέα και άλλοι πάλι δέχονται ότι ευρέτης του χορού αυτού είναι ο Κρητικός ήρωας Πυρρίχιος. Ίσως από το όνομα του Νεοπτόλεμου Πυρρός, να εξαπατήθηκαν οι συγγραφείς, γιατί ο Λουκιανός αναφέρει ρητά ως ευρέτη του Πυρρίχιου χορού τον Νεοπτόλεμο. Εάν λάβει κανείς υπόψη του, ότι ο Νεοπτόλεμος ονομαζόταν και Πυρρός, πιθανόν η άποψη υπέρ του Νεοπτόλεμου να είναι ισχυρότερη.....
    Από το βιβλίο του καθηγητή Δημητρίου Αθανασιάδη ΠΥΡΡΙΧΙΟΣ ΧΟΡΟΣ (ΣΕΡΑ - ΤΡΟΜΑΧΤΟΣ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. παιδία πάρα πολύ καλό άρθρο σας παρακαλώ όμως θα ήθελα να μου πει οποίος ξέρει κάποιο στοιχείο για αυτη την καταπληκτική φωτογραφία πάνω ,πάνω την ψάχνω και δεν μπορώ να την βρω

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σας παρακαλούμε πολύ να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες και οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν απο τα όρια της ευπρέπειας. Σχόλια
τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται. Ευχαριστούμε.
Πατήστε εδώ για μετατροπή απο Greeklish σε Ελληνικά

 
Copyright © 2010-2013. Ελληνικό Αρχείο - All Rights Reserved | Designed by Graphopoly Designs