Το υπερατλαντικό ταξίδι του Ηρακλέους


Mοιραστείτε το:


(Ο Ηρακλής απελευθερώνει τον Προμυθέα - Πίνακας του Christian Griepenkerl. 1870)


Ιστορικό πρόσωπο που έφτασε ώς τον Καναδά ήταν ο Ηρακλής της ελληνικής μυθολογίας, σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωλογίας Ηλία Μαριολάκο.

Έφτασε χίλια χρόνια πριν από τον Μεγάλο Αλέξανδρο στον Ινδό ποταμό. Πέρασε από την Αιθιοπία, έφτασε ώς τη Γροιλανδία και ίσως να πάτησε πρώτος το πόδι του στην Αμερική. Ένας από τους πιο γνωστούς ήρωες της παγκόσμιας μυθολογίας- ο Ηρακλής- δεν ήταν μόνο ένας σπουδαίος υδραυλικός, μηχανικός και υδρογεωλόγος, όπως μαρτυρούν πολλοί από τους δώδεκα άθλους του, αλλά και ο πρώτος που έκανε πράξη την παγκοσμιοποίηση και ο αρχιτέκτονας της μυκηναϊκής κοσμοκρατορίας, όπως υποστήριξε χθες το βράδυ σε ομιλία του, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας και μέλος του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου Ηλίας Μαριολάκος.

«Ο Ηρακλής δεν είναι ένα πρόσωπο για να διασκεδάζουν τα παιδιά. Ούτε η ελληνική μυθολογία ένα παραμύθι για έναν φανταστικό κόσμο», λέει στα «ΝΕΑ» ο Ηλίας Μαριολάκος. «Ο Ηρακλής είναι ένα ιστορικό- και όχι μυθικό- πρόσωπο, ένας άγνωστος μεγάλος κατακτητής, ήρωας- ιδρυτής πόλεων, πρώτος συνδετικός κρίκος του κοινού πολιτισμικού υποστρώματος των Ευρωπαίων, του μυκηναϊκού και κατά συνέπεια του ελληνικού πολιτισμού. Και η μυθολογία είναι η ιστορία του απώτερου παρελθόντος των κατοίκων αυτού του τόπου, που πολύ αργότερα θα ονομαστεί Ελλάς».

Πρώτος στο μικροσκόπιο του καθηγητή μπήκε ο άθλος με την αρπαγή των βοδιών του Γηρυόνη, του τρικέφαλου και τρισώματου γίγαντα που ζούσε στα Γάδειρα, το σημερινό Κάντιθ της Ισπανίας, κοντά στο στενό του Γιβραλτάρ.

«Οι περισσότεροι πιστεύουν πως ο Ηρακλής ταξίδεψε ώς την Ιβηρική Χερσόνησο για να φέρει μια καλή ράτσα βοδιών στην Πελοπόννησο», εξηγεί ο κ. Μαριολάκος. «Αν διαβάσουμε με προσοχή τον Στράβωνα, που έζησε τον 1ο αι. π.Χ. όμως, θα διαπιστώσουμε πως σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου δεν έχει βρεθεί τόσος πολύς χρυσός, άργυρος, χαλκός και σίδηρος. Και τα βόδια δικαιολογούνται διότι υπήρχαν μαρτυρίες ότι το “κοσκίνισμα” του χρυσού από την άμμο γινόταν πάνω σε δέρματα βοδιών».



Η ίδρυση δε της πόλης από τον Ηρακλή μνημονεύεται στον θυρεό της πόλης και σήμερα. Ο Ηρακλής ολοκληρώνει τον άθλο του και συνεχίζει βόρεια προς την Κελτική και ιδρύει την Αλέσια (γνωστή και ως πόλη του Αστερίξ), το όνομα της οποίας προέρχεται από τη λέξη άλυς (= περιπλάνηση). Πόλη με στρατηγική σημασία, καθώς συνδέεται μέσω πλωτών ποταμών προς τη Μεσόγειο, τον Ατλαντικό, τη Μάγχη και τη Βόρεια Θάλασσα, όπου ο Ιούλιος Καίσαρας κατατρόπωσε τους Γαλάτες. Ακόμη ιδρύει το Μονακό και την Αλικάντε - η ποδοσφαιρική της ομάδα ονομάζεται Ηρακλής.

Τι γύρευε στη Γαλατία ο Ηρακλής; «Χρυσό», απαντά ο κ. Μαριολάκος, «αφού ο Διόδωρος μας λέει πως στη Γαλατία υπάρχουν πλούσια χρυσοφόρα κοιτάσματα». Ο Ηρακλής όμως φέρεται- σύμφωνα με τον Πλούταρχο- να έφτασε και ώς την Ωγυγία που απέχει πέντε ημέρες δυτικά της Βρετανίας. «Πέντε ημέρες ισοδυναμούν με 120 ώρες. Αν η μέση ταχύτητα ενός πλεούμενου της εποχής ήταν 4 μίλια την ώρα, τότε η απόσταση είναι 890 χλμ., άρα πρόκειται για τη σημερινή Ισλανδία και συνέχισε ώς τη Γροιλανδία, ενώ το Κρόνιο Πέλαγος, που αναφέρεται, σύμφωνα με τους υπολογισμούς ταυτίζεται με τον Βόρειο Ατλαντικό»

«Για να φέρει τα χρυσά μήλα των Εσπερίδων (ήτοι τον χρυσό) ο Ηρακλής από την Αίγυπτο έφτασε ώς την Αιθιοπία κι έπειτα στον Καύκασο- για να ζητήσει τη βοήθεια του Προμηθέα- και στη Λιβύη προτού επιστρέψει στις Μυκήνες»

Ο Ηρακλής έφτασε, σύμφωνα με τον καθηγητή Ηλία Μαριολάκο, ώς την Αμερική. «Στις πηγές διαβάζουμε πως εγκατέστησε ακολούθους του “ώς τον κόλπο που το στόμιό του βρίσκεται στην ίδια ευθεία με το στόμιο της Κασπίας”. Ένας κόλπος μόνον καλύπτει αυτές τις προϋποθέσεις: του Αγίου Λαυρεντίου στο Τορόντο του Καναδά». Μαρτυράται δε πως έμειναν «σε νησιά που βλέπουν τον ήλιο να κρύβεται για λιγότερο από μία ώρα για 30 ημέρες»- δηλαδή στον πολικό κύκλο.

Τι γύρευε εκεί;

Η απάντηση βρίσκεται στα ευρήματα των ανασκαφών που γίνονται γύρω από τη λίμνη Σουπίριορ στο Μίτσιγκαν. Αρκεί να σκεφτείτε πως έχουν εξορυχθεί πάνω από 500.000 τόνοι χαλκού στην περιοχή, όταν στην κατ΄ εξοχήν πηγή χαλκού- την Κύπρο- εξορύχθηκαν 200.000 τόνοι.

Η εξόρυξη έγινε την περίοδο 2.450 π.Χ.- 1050 π.Χ., σταματάει ξαφνικά, όταν καταρρέει ο μυκηναϊκός πολιτισμός. Και όλα αυτά σε μια περιοχή όπου οι γηγενείς βρίσκονταν στη λίθινη εποχή!


Πηγή: Τα Νέα
Mοιραστείτε το:




22 σχόλια:

  1. Αμέ και στο φεγγαρη ευτασε αφου νικισε πρωτα τους κρόνιους σαν γνησιως έλλην. Στον άρη πηγε μετα απο το φεγγαρη, ετσι οταν γυρισε πισω ιδρυσε στη Θεσσαλονικη τον Άρη. Όμως μετα πλακωσαν οι χριστιανοι και κατεστρεψαν την πραγματικη ιστορια του Ηρακλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @Ανώνυμε
    Διάβασες πουθενά στο άρθρο ρε πρόβατο να λέει για ταξίδια στο φεγγάρι και στον Άρη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @Ανωνυμε ρε προβατο βγαλε τις παροπιδες σου ουτε ενα απλο σχολιο δεν μπορεις να καταλαβεις, που να μπλεξεις με κατι πιο πολυπλοκο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Παρακαλούμε να μην συνεχιστούν οι ύβρεις και ειρωνείες.
    Ο καθένας έχει την άποψή του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πιο αρχαιολογικο ευριμα π.χ επιβεβαιωνη οτι πηγε στην Αμερικη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πάει Ισπανία τους παίρνει το χρυσό και τη κάνει. Πάει Καναδά, και πέρνει και χαλκό και πάλι την κανει.
    Οπως ο ΓΑΠ προχθές στις Βρυξέλες.
    Α ρε Ελλαδάρα, η καλημέρα από ο πρωί φαίνεται!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ο προμηθεας δεν ηταν δεμενος στον καυκασο ; ποιο καναδα ρε παιδια;ετσι δεν ειναι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πολύ καλό άρθρο! Εύχομαι να βρεθούν περισσότερα στοιχεία και να γίνει μια πιο ολοκληρωμένη έρευνα πάνω στο θέμα για να είμαστε σίγουροι ότι όντως ισχύουν όλα αυτά. Πάντως, καθόλου απίθανο δεν μου φαίνεται. Συγχαρητήρια για την ανάρτηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ο προμηθεας δεν ηταν δεμενος στον καυκασο ; ποιο καναδα ρε παιδια;ετσι δεν ειναι;


    διαβασε λιγο καλητερα τι λεει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πολύ όμορφο άρθρο. Σε κάνει να αφήσεις την φαντασία σου να ταξιδέψει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πολλοί άνθρωποι όταν κοιτούν στον καθρέφτη, βλέπουν έναν μουγκό που τους μοιάζει.

    Εδώ έχουμε ένα καλό άρθρο, με θέμα παγκοσμίου ενδιαφέροντος και το σχολιάζουμε αρνητικά.!!!!

    Αυτό δεν μας κάνει περιφανούς.

    Θα ήταν καλό να μας κινούσε το ενδιαφέρων τόσο ! ώστε να κάναμε και εμείς την δικιά μας έρευνα-μελέτη. Ο κάθε ένας, με τις δυνάμεις του και για λογαριασμό του, να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα. Εάν βρει επαρκεί στοιχεία ας ανακοινώσει τα αποτελέσματα - επώνυμα.
    Δεν πρέπει να χλευάζει μια μελέτη την οποία έχει πλήρη άγνοια για το θέμα της. Βέβαια, εάν είναι γνώστης του θέματος, να μας λέει που έχει λάθος η μελέτη.

    Όπως λέει ένας σοφός ή ημιμάθεια είναι χειρότερη της αμάθειας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Σε αυτο εδω το αρθρο εξεταζουν την πιθανοτητα αυτοι που δημιουργησαν τα ορυχεια χαλκου στην Σοουπηριορ να ηρθαν απο την Ευρωπη το 3000 π.Χ. Δεν αναφερει ευθεια Ελληνες, αλλα καταληγει οτι δεν ειναι απιθανο ναυτικοι που επλεαν απο την Ισπανια στην Σκωτια (και Ελληνες οπως ο Πυθεας ειχαν παει στην Σκωτια) να επλευσαν μεχρι την Β.Αμερικη για να εξαγουν χαλκο.
    http://www.philipcoppens.com/copper.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ποιο καυκασο ρε παλιοζαγαρ...στο ορος σινα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Με τα μέσα της εποχής είναι αδύνατον ένας άνθρωπος να είχε καταφέρει να κάνει το γύρο του κόσμου. Είναι πολύ πιθανό να φθάσαν Έλληνες σε πολύ μακρινές περιοχές αλλά αποκλείεται αυτό να έγινε σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα όσο η ζωή ενός μόνο άντρα. Επίσης, ο Ηρακλής είναι αποδεδειγμένα μυθικό κι όχι ιστορικό πρόσωπο, συμβολίζει τον Ήλιο και βρίσκεται σε πολλές μυθολογίες, όχι μόνο στην ελληνική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ΜΕ ΘΛΙΒΕΙ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ , Ο,ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ,ΝΑ ΧΛΕΥΑΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥΔΗΠΟΤΕ.(ΣΥΝΗΘΩΣ ΙΜΙΜΑΘΗ) Ή ΚΑΙ ΟΡΙΜΕΝΩΣ ΚΑΚΟΒΟΥΛΟΥ. ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ , ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΕΡΕΥΝΑΤΕ!!!
    Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΓΝΩΣΤΟ ΔΕΝ ΜΑΣ ΤΙΜΑ.
    '' ΘΕΛΕΙ ΑΡΕΤΗ ΚΑΙ ΤΟΛΜΗ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ''

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Σύμφωνα με τα "δεδομένα" κάποιων, (α) οι αποστάσεις ήταν πολύ μεγάλες για τα μέσα της τότε εποχής και (β) παρόλα αυτά ο Ηρακλής αναφέρεται σε πολλές μυθολογίες!
    Δηλαδή όλοι ξαφνικά είχαν την ίδια "έμπνευση" για κάποιο πρόσωπο που εντελώς τυχαία είχε και τα ίδια χαρακτηριστικά και το κατέγραψαν για τα κατορθώματα του!!
    Μάλιστα!!!...
    Μην συγκρίνεται το παρελθόν με το παρόν με βάση τα τωρινά δεδομένα.
    Κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς μέσα είχανε τότε για τα ταξίδια τους αλλά ούτε και το πόσα χρόνια ζούσανε.
    Επειδή κάποιοι επιμένουν να μας διδάσκουν ότι τότε γράφανε, ζωγραφίζανε και καταγράφανε όπου μπορούσαν φανταστικά πράγματα δεν σημαίνει πως αυτό είναι και η αλήθεια.
    Επίσης γι αυτούς που ζητάνε πάντα τα αρχαιολογικά ευρήματα... όταν πηγαίνετε εσείς διακοπές ή ταξίδια εργασίας τι ακριβώς είναι αυτό που αφήνεται πίσω σας, στους τόπους όπου και επισκέπτεστε, που να μπορεί να αποδείξει στον μελλοντικό άνθρωπο ότι όντως κάποτε είχατε πάει εκεί;!;!; Μήπως το μοναδικό που θα μπορούσε να το αποδείξει αυτό στο μέλλον θα ήταν κάποιες καταγραφές από τους εκεί κατοίκους για το τι κάνατε εκεί;;;!!!
    Αν είχατε πάει π.χ. σε κάποιο χωριό του Αμαζονίου με κάποια σύγχρονα εργαλεία, κανά smartphone κτλ και πράγματα που δεν είχαν ξαναδεί, πως πιστεύεται ότι θα ήταν αυτή η καταγραφή, και ειδικότερα αν ο επόμενος "πολιτισμένος-ανεπτυγμένος" σαν εσάς ξαναπήγαινε δεκάδες χρόνια μετά;;;

    Σκεφτείτε εκτός δεδομένων μην φοβάστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. πολύ ωραίο και χωρίς ορθογραφικά λάθη !

      Διαγραφή
    2. Καλέ μας φίλε, σε ευχαριστούμε για τη φρέσκια ματιά, πολύ καλό σχόλιο.

      Διαγραφή
  17. ΑΓΑΠΩ ΤΟΥΣ ΚΑΛΟΥΣ!!!
    ΑΠΟΒΑΛΩ ΤΟΥΣ ΚΑΚΟΥΣ....
    ΚΑΙ ΣΥΝΑΝΑΣΤΡΈΦΟΜΑΙ ΜΕ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥΣ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Από το παρακάτω σχόλιο

    "Τι γύρευε εκεί;

    ...Η εξόρυξη (Στο Μίτσιγκαν της Αμερικής)έγινε την περίοδο 2.450 π.Χ.- 1050 π.Χ., σταματάει ξαφνικά, όταν καταρρέει ο μυκηναϊκός πολιτισμός. Και όλα αυτά σε μια περιοχή όπου οι γηγενείς βρίσκονταν στη λίθινη εποχή!"

    συμπεραίνουμε ότι όχι μόνο οι έλληνες πήγαν στην Αμερική, αλλά ότι είχαν άμεση επαφή με την μητέρα πατρίδα-δηλ. συχνότατο πηγανε -έλα και πάρε - δώσε. Κιέτσι, η κατάρευση του Μυκηναϊκού πολιτισμού είχε άμεση επίπτωση στο Μίτσιγκαν της Αμερικής!!!

    Τα συμπεράσματα για τη σοβαρότητα του καθηγητή Γεωλογίας - και όχι ιστορικού - Μαριολάκου βγαίνουν αβίαστα.

    Οι αρχαίοι έλληνες δεν έχουν ανάγκη τις τερατολογίες για να αναγνωριστεί η αξία, η προσφορά και η επίδρασή τους στον παγκόσμιο πολιτισμό, αντιθέτως, αυτές προκαλλούν τον χλευασμό και τα ειρωνικά σχόλια για μας τους νεοέλληνες.

    Με άλλα λόγια, ΚΑΚΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ είναι ο τερατολογών έλληνας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σας παρακαλούμε πολύ να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες και οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν απο τα όρια της ευπρέπειας. Σχόλια
τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται. Ευχαριστούμε.
Πατήστε εδώ για μετατροπή απο Greeklish σε Ελληνικά

 
Copyright © 2010-2013. Ελληνικό Αρχείο - All Rights Reserved | Designed by Graphopoly Designs