Από τον Παπάγο στον Καραμανλή


Mοιραστείτε το:


Oι αλλαγές που συντελέστηκαν στην πολιτική ζωή και δράση της χώρας τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του '50, οι οποίες έδωσαν το έναυσμα για την αρχή της ανοικοδόμησης και την προοπτική ενός καλύτερου αύριο για την Ελλάδα.

Οι εκλογές της 16 Νοεμβρίου 1952 και η νέα κυβέρνηση του Αλέξανδρου Παπάγου αποτελούν ορόσημο μιας νέας εποχής.Οι ανάγκες του τόπου επιβάλουν σταθερή και αποφασιστική διακυβέρνηση.

Στην οικονομία οι καταλυτικές παρεμβάσεις του Σπύρου Μαρκεζίνη δίνουν στη χώρα την δυνατότητα της ανάπτυξης.

Η Ελλάδα περνά σε φάση ριζικής αποκατάστασης σε οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο. Στο επίκεντρο του δημόσιου ενδιαφέροντος, τα βλέμματα επικεντρώνονται στις θεαματικές αποδόσεις του έργου που συντελείται με την καθοδήγηση του νέου Υπουργού Δημοσίων Έργων, Κωνσταντίνου Καραμανλή. Σε ολόκληρη τη χώρα συντελούνται έργα με πρωτόγνωρους ρυθμούς.

Η Ελλάδα τολμά να ελπίζει για πρώτη φορά μετά τη δραματική δεκαετία του‘40 σε ένα καλύτερο μέλλον.

Επικαλούμενη την προστασία της Τουρκοκυπριακής μειονότητας και με τη διπλωματική παρότρυνση της Βρετανίας, η Τουρκία επιβάλλεται με την "Τριμερή Διάσκεψη του Λονδίνου" ως ισότιμος συνομιλητής για το μέλλον της Κύπρου. Τις ίδιες ημέρες στην Τουρκία, με κυβερνητική υποστήριξη και ανοχή, πλήθη φανατικών επιδίδονται σε πογκρόμ κατά των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης και της Μ. Ασίας.

Στις 4 Οκτωβρίου 1955 ο στρατάρχης Παπάγος πεθαίνει και η διαδοχή του θα αποτελέσει την απαρχή μιας κορυφαίας σελίδας στη σύγχρονη Ελληνική ιστορία



Δείτε το Ντοκιμαντέρ της ΝΕΤ με τίτλο "Απο τον Παπάγο στον Καραμανλή"

Mοιραστείτε το:




0 Σχόλια:

Σας παρακαλούμε πολύ να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες και οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν απο τα όρια της ευπρέπειας. Σχόλια
τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται. Ευχαριστούμε.

 
Copyright © 2010-2013. Ελληνικό Αρχείο - All Rights Reserved | Designed by Graphopoly Designs