Τρισδιάστατη βαθυμετρία της επιφάνειας του βυθού στη θαλάσσια περιοχή του σπηλαίου Φράγχθι
(προκαταρκτικό στάδιο)
(προκαταρκτικό στάδιο)
Νεολιθικός οικισμός αναζητείται στον όρμο της Κοιλάδας της Αργολίδας
Με σύγχρονα ερευνητικά μέσα προετοιμάζεται η υποβρύχια ανασκαφή
05/08/2012 -
Τον καταβυθισμένο νεολιθικό οικισμό, που πιθανότατα βρίσκεται κοντά στο φημισμένο για τα παλαιολιθικά και νεολιθικά του κατάλοιπα σπήλαιο Φράγχθι της Αργολίδας αναζητεί ομάδα ελλήνων και ελβετών επιστημόνων, η οποία διενήργησε υποβρύχια έρευνα από τις 16 έως τις 20 Ιουλίου στον όρμο της Κοιλάδας.
Με τη χρήση σύγχρονης τεχνολογίας (mono beam echo sounder) οι ερευνητές διενήργησαν κυρίως εργασίες βαθυμετρίας και δειγματοληψίας ιζήματος, ώστε να προγραμματιστεί η υποβρύχια ανασκαφή, το προσεχές έτος. Βελτιώθηκαν έτσι οι προηγούμενες μετρήσεις για την δημιουργία ενός λεπτομερή χάρτη της επιφάνειας του βυθού.
Το σπήλαιο Φράχθι κατοικήθηκε για περισσότερο από 35.000 χρόνια, από την Παλαιολιθική έως τη Νεολιθική Εποχή. Κατά την τελευταία αυτή περίοδο μάλιστα, φαίνεται ότι το σπήλαιο χρησιμοποιήθηκε ως δευτερεύων, βοηθητικός οικισμός ενός άλλου, ο οποίος βρισκόταν χαμηλότερα στο λόφο και πιο κοντά στην ακτή, καθώς το επίπεδο της θάλασσας εκείνη την περίοδο ήταν πιο χαμηλό και δεν έφτανε ως το σπήλαιο, όπως συμβαίνει τώρα.
Στις δεκαετίες του 1960 και 1970, κατά τη διάρκεια των αμερικανικών ανασκαφών στο σπήλαιο Φράγχθι, πραγματοποιήθηκαν θαλάσσιες μετρήσεις στον όρμο της Κοιλάδας, σε αναζήτηση αυτού του Νεολιθικού οικισμού, όμως οι εργασίες δεν συνεχίστηκαν.
Η νέα έρευνα πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή στην Ελλάδα υπό τη διεύθυνση της δρ. Α. Σίμωσι, προϊσταμένης της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων.
Θερμού Μαρία
Πηγή: Το Βήμα
0 Σχόλια:
Σας παρακαλούμε πολύ να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες και οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν απο τα όρια της ευπρέπειας. Σχόλια
τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται. Ευχαριστούμε.