Αρνί στη σούβλα και κοκορέτσι στην Αρχαία Ελλάδα


Mοιραστείτε το:



Γεύσεις γνωστές στους αρχαίους, το «γαρδούμιο» και η «πλεκτή», δηλαδή η γαρδούμπα και το κοκορέτσι, αναφέρονται ακόμα και στα ομηρικά έπη.

Ο τρόπος παρασκευής δεν διέφερε πολύ. Για να παρασκευάσουν κοκορέτσι μαρινάριζαν τα έντερα σε ξύδι, νερό και μέλι. Το ξύδι λειτουργούσε ως αντισηπτικό και αφυδάτωνε το έντερο από τα πολλά λίπη, ενώ το μέλι δημιουργούσε μια καραμελωμένη κρούστα.

Όταν δε, έψηναν στη σούβλα αρνί ή κατσίκι και καθώς δεν υπήρχαν τότε πινέλα αλλά ούτε και λαδολέμονο, βουτούσαν ένα κλαδί από πεύκο σε χυμούς από άγουρο σταφύλι και άγουρο δαμάσκηνο και άλειφαν το κρέας προσδίδοντάς του μια ιδιαίτερη γεύση από φρούτα και ρετσίνι. «Το κοκορέτσι είναι καταγεγραμμένο στα έργα του Ομήρου, ο οποίος μας αποκαλύπτει ότι το έφτιαχναν από την αρχαία Ελλάδα.

Οι λεπτομέρειες, μάλιστα, που αφορούν την παρασκευή του είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες», αναφέρει ο σεφ Νίκος Φωτιάδης. «Το μέλι στο κοκορέτσι δεν είναι τόσο εμφανές, ωστόσο η παρουσία του στο ψήσιμο προσδίδει μια εξαιρετική υφή στο τελικό αποτέλεσμα», υποστηρίζει.

Ο ίδιος φτιάχνει αρνί και κοκορέτσι του με τον τρόπο των αρχαίων, διαφοροποιώντας μικρά σημεία. Για παράδειγμα, στο ψήσιμο των αμνοεριφίων αντί για κλαδί από πεύκο χρησιμοποιεί πευκοβελόνες. Πάντως, επισημαίνει ότι οι σούβλες δεν αναπτύχθηκαν ιδιαίτερα στην αρχαία Ελλάδα, καθώς δεν καταναλώνονταν μεγάλες ποσότητες κρεάτων.

Στις περισσότερες περιοχές της χώρας επιβιώνουν παραδοσιακές συνταγές και τρόποι μαγειρέματος χιλιάδων χρόνων, περνώντας από γενιά σε γενιά. Κατά καιρούς συγκεντρώνονται σε βιβλία μαγειρικής και σχετικές εκδόσεις χάρη στο μεράκι και το φιλότιμο κάποιων ανθρώπων, τονίζει ο κ. Φωτιάδης και εύχεται να υπάρξει κάποια στιγμή μια συνολική συντονισμένη μελέτη με στόχο μια συνολική καταγραφή.

πηγή
Mοιραστείτε το:




5 σχόλια:

  1. Αντί να προβάλλετε τις χορτοφαγικές συνήθειες των Ελλήνων που κυριαρχούσαν στην αρχαιότητα, προβάλλετε τη βαρβαρότητα της κρεοφαγίας! Δηλαδή να συγκινηθούμε και να σηκωθεί η τρίχα μας από υπερηφάνεια για το....κοκορέτσι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να σου σηκωθεί η τρίχα γιατί το ίδιο φαγητό που έτρωγαν οι πρόγονοί μας πριν 3 χιλιάδες χρόνια τρως και σήμερα.
      Είναι η ιστορική συνέχεια του Έθνους.

      Διαγραφή
  2. Αγαπητέ ανώνυμε, συνήθως δεν σχολιάζω αυτά που διαβάζω αλλά μπήκα στον πειρασμό μετά το σχόλιό σου. Γιατί μανούλα μου αφού είσαι χορτοφάγος διαβάζεις τέτοια αίσχη για το κοκορέτσι? Άσε σε εμάς τους βάρβαρους την ανάγνωση τέτοιων απεχθών κειμένων! Κι άντε, να βρεθούμε καμιά μέρα να ξεφαντώσουμε με χόρτα βραστά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να μας δοθεί και η συνταγή για εορταστική παρασκευή των βραστών χορταρικών

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ναι ρε... φίλε γιατί μας χαλάς την όρεξη και δεν εχεις διαβάσει καλά τα κοψίδια ήταν για Λουκούλλεια γεύματα με ανέρωτο κρασί, ο άνθρωπος είτε μας αρέσει είτε όχι, είναι σαρκοφάγο πρώτα και μετά παμφάγο. αλλά όπως ξέρεις τι λένε οι πατριώτες μας;;; περί ορέξεως δεν πέφτει σε κανένα ο λόγος! Είμαι Υπέρ του κρέατος όταν είναι να το εχεις δικό σου για φαΐ και όχι για εμπόριο, μεταξύ αστείου και σοβαρού, ας επικαλεστούμε πάλι τους προγόνους μας, ( Παν Μέτρο Άριστον) Το μέτρο!!! Άντε και καλή όρεξη την Ελληνική πρωτοχρονιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σας παρακαλούμε πολύ να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες και οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν απο τα όρια της ευπρέπειας. Σχόλια
τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται. Ευχαριστούμε.
Πατήστε εδώ για μετατροπή απο Greeklish σε Ελληνικά

 
Copyright © 2010-2013. Ελληνικό Αρχείο - All Rights Reserved | Designed by Graphopoly Designs