Οι 8 κοσμικοί πόλοι
Ο βόρειος ουράνιος πόλος βρίσκεται στον αστερισμό της Μικρής Άρκτου, είναι η Κυνόσουρα.
Ο βόρειος γαλαξιακός πόλος βρίσκεται στον αστερισμό της Κόμης της Βερενίκης.
Ο βόρειος εκλειπτικός πόλος βρίσκεται στον αστερισμός του Δράκοντα [στην μέση του αστερισμού] – προς τα εκεί είναι προσανατολισμένος ο Παρθενώνας στην Ακρόπολη των Αθηνών στην Αττική γη.
Ο νότιος ουράνιος πόλος βρίσκεται στον αστερισμός «Οκτάς»
Ο νότιος γαλαξιακός πόλος βρίσκεται στον αστερισμός «Γλύπτης»
Ο νότιος εκλειπτικός πόλος βρίσκεται στον αστερισμός «Δοράς»
Πόλοι του Γαλαξία. Είναι δύο εκ διαμέτρου αντίθετα σημεία της ουράνιας σφαίρας, συμμετρικά ως προς το γαλαξιακό ισημερινό. Επειδή ο Γαλαξίας είναι μια πλατιά ζώνη με αρκετά ακανόνιστο σχήμα η θέση του γαλαξιακού ισημερινού δεν μπορεί να προσδιοριστεί επακριβώς με παρατηρήσεις, με αποτέλεσμα και η θέση των πόλων του να είναι καθορισμένη μόνο κατά προσέγγιση. Ως Βόρειος Πόλος του Γαλαξία παίρνεται το σημείο της ουράνιας σφαίρας που έχει ορθή αναφορά 12 ωρ 49΄ και απόκλιση +27°,4.
Πόλοι της εκλειπτικής. Είναι δύο εκ διαμέτρου αντίθετα σημεία της ουράνιας σφαίρας, που το καθένα τους απέχει 90° από το επίπεδο της εκλειπτικής, δηλ. τα σημεία όπου ο άξονας της εκλειπτικής τέμνει την ουράνια σφαίρα. Ο κάθε πόλος της εκλειπτικής βρίσκεται πάνω στον κόλουρο των ισημεριών σε απόσταση 23°27΄ από τον ομώνυμο πόλο του ουρανού, όση δηλ. είναι η κλίση της εκλειπτικής σε σχέση με το επίπεδο του ουράνιου ισημερινού. Πιο συγκεκριμένα, ο Βόρειος Πόλος βρίσκεται στον αστερισμό του Δράκοντα και οι ουρανογραφικές του συντεταγμένες είναι 8 ωρ. η ορθή αναφορά και +66° 33΄ η απόκλιση.
Το βορεινό σημείο που εφάπτεται ο γαλαξιακός ισημερινός με την εκλειπτική του ζωδιακού [γη –κύκλος του θατέρου κατά Πλάτωνα] βρίσκεται ανάμεσα στον αστερισμός των Διδύμων και στον αστερισμό του Ταύρου και συμβολίζεται με το 69.
Το νότιο σημείο που εφάπτεται ο γαλαξιακός ισημερινός με την εκλειπτική του ζωδιακού [γη –κύκλος του θατέρου κατά Πλάτωνα] βρίσκεται ανάμεσα στον αστερισμό του Σκορπιού και στον αστερισμό του Τοξότη.
Το βορεινό σημείο που εφάπτεται ο ουράνιους ισημερινός [ουρανός – πλατωνικός κύκλος του Ταύτου κατά Πλάτωνα] με τον γαλαξιακό ισημερινό βρίσκεται στον αστερισμό του Μονόκερου.
Το νότιο σημείο που εφάπτεται ο ουράνιος ισημερινός [ουρανός – κύκλος του Ταύτου κατά Πλάτωνα] με τον γαλαξιακό ισημερινό βρίσκεται στον αστερισμό του Αετού.
Ο βόρειος υπερ-γαλαξιακός πόλος είναι στον αστερισμό του Ηρακλέους.
Ο νότιος υπερ-γαλαξιακός πόλος είναι στον αστερισμό του Μεγάλου Κυνός.
πηγή: eleysis69
0 Σχόλια:
Σας παρακαλούμε πολύ να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες και οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν απο τα όρια της ευπρέπειας. Σχόλια
τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται. Ευχαριστούμε.