Ηλιοστάσιο ή Τροπή του ήλιου


Mοιραστείτε το:



Ηλιοστάσιο ή Τροπή ονομάζονται τα δύο σημεία της εκλειπτικής στα οποία βρίσκεται ο Ήλιος στις 22 Ιουνίου (Θερινό Ηλιοστάσιο) και 22 Δεκεμβρίου (Χειμερινό Ηλιοστάσιο), στα οποία έχει τη μεγαλύτερη και τη μικρότερη απόκλιση του: 23 27′ και -23 27′, αντίστοιχα. Όταν ο Ήλιος βρίσκεται στα Ηλιοστάσια φαίνεται σα να έχει σταθερή θέση ως προς την απόκλισή του. Εκεί οφείλεται το όνομα “ηλιοστάσιο”. Ενώ το όνομα “Τροπή” οφείλεται στο γεγονός ότι ο Ήλιος αλλάζει φορά κίνησης, διότι ενώ τις προηγούμενες μέρες πριν το θερινό ηλιοστάσιο, για παράδειγμα, έχει ανοδική πορεία, στις επόμενες του θερινού ηλιοστασίου έχει καθοδική. Η ευθεία που ενώνει τα δύο ηλιοστάσια λέγεται γραμμή των τροπών και είναι κάθετη στη γραμμή των ισημεριών.

Κατά το βόρειο ηλιοστάσιο ο Ήλιος εμφανίζεται να περνά ακριβώς από το ζενίθ το μεσημέρι σε τόπους που βρίσκονται σε γεωγραφικό πλάτος 23° 26΄ Βόρειο (ισοδύναμα: πάνω στον Τροπικό του Καρκίνου). Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει κατά το νότιο ηλιοστάσιο σε τόπους που βρίσκονται σε γεωγραφικό πλάτος 23° 26΄ Νότιο (ισοδύναμα: πάνω στον Τροπικό του Αιγόκερω). Οι τόποι της Γης ανάμεσα σε αυτά τα δύο πλάτη βρίσκονται στην Τροπική ζώνη και μπορούν να δουν τον Ήλιο να περνά από το ζενίθ δύο ημέρες κάθε χρόνο.

O Καρκίνος είναι ο αστερισμός ο οποίος οριοθετεί στις 23° 26′ 22″ βόρεια του Ισημερινού τον βόρειο τροπικό στον οποίο δίνει και το όνομά του: τροπικός του Καρκίνου – ένας από τους πέντε μείζονες κύκλους γεωγραφικού πλάτους. Είναι το βορειότερο πλάτος στο οποίο ο Ήλιος μπορεί να μεσουρανεί το μεσημέρι. Αυτό συμβαίνει κατά το θερινό ηλιοστάσιο, όταν το βόρειο ημισφαίριο κλίνει προς τον ήλιο στο μέγιστο βαθμό. O τροπικός του Καρκίνου αντικατοπτρίζει τη γωνία κλίσης του άξονα της γης, η οποία ποικίλει σε μια περίοδο 41.000 χρόνων από το μέγιστο των 23° 30′ στο ελάχιστο των 22° 06′ μοιρών. Δηλαδή η αργή μετατόπιση του Τροπικού του Καρκίνου νότια, αντανακλά τη μετατόπιση της κλίσης του άξονα της γης (λοξότητα) – το όνομα του τροπικού προέκυψε γιατί όταν δόθηκε η ονομασία, ο ήλιος βρισκόταν στον αστερισμό του Καρκίνου κατά το θερινό ηλιοστάσιο, εντούτοις, λόγω της μετάπτωσης του άξονα της Γης, ο Ήλιος στην σύγχρονη εποχή βρίσκεται μετατοπισμένος – ως προς το πλάτος – στον αστερισμό του Ταύρου (την 17-η Νοεμβρίου μεσουρανούν ταυτόχρονα το όμμα του Ταύρου μαζί με τις Πλειάδες) κατά το θερινό ηλιοστάσιο/ηλιοτρόπιο ενώ η κλίση του άξονα της Γης είναι 23,27 μοίρες από τον Ισημερινό. Το ίδιο ισχύει και για τον τροπικό του Αιγόκερω, λόγω της μετάπτωσης του άξονα της Γης, ο Ήλιος στην σύγχρονη εποχή βρίσκεται μετατοπισμένος – ως προς το πλάτος – στον αστερισμό του Σκορπιού κατά το χειμερινό ηλιοστάσιο/ηλιοτρόπιο.


πηγή: eleysis69
Mοιραστείτε το:




5 σχόλια:

  1. ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΑΝ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΜΟΥ ΕΞΗΓΗΣΕΙ ΓΙΑΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΕΠΟΧΕΣ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα φίλε Ορφέα. Αν κατάλαβα καλά ρωτάς τον λόγο διαχωρισμού του χρόνου σε εποχές.(;) Βασικά από χιλιάδες χρόνια πριν, από τότε δηλαδή που κοινότητες ανθρώπων άρχισαν να ασχολούνται με την γεωργία, διαχώριζαν τον χρόνο σε εποχές για να τους βοηθήσει στην παραγωγή. π.χ. τότε υπήρχε η "υγρή εποχή" και η "ξηρή εποχή". Στην συνέχεια μέσα στους αιώνες, πιθανών λόγο περισσότερης παραγωγής προϊόντων, της χώρισαν σε περισσότερες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΚΑΤΑ ΠΡΩΤΟ ΛΟΓΟ ΝΑ ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΟΥ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΝΝΟΟΥΣΑ ΑΥΤΟ. ΙΣΩΣ ΝΑ ΜΗΝ ΕΘΕΣΑ ΕΓΩ ΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΩΣΤΑ. ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΓΙΑΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΕΠΟΧΕΣ ΕΝΝΟΩ ΓΙΑΤΙ Π.Χ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΚΑΙ ΧΕΙΜΩΝΑ. ΠΟΛΛΟΙ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΓΙΑΤΙ Ο ΗΛΙΟΣ ΤΟΝ ΧΕΙΜΩΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠ’ ΟΤΙ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ. ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΛΛΟΣ ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟ ΚΑΙ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΛΟΓΟ ΤΗΣ ΚΛΙΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ Η ΓΗ. ΔΗΛΑΔΗ ΤΗΣ 23,5 ΜΟΙΡΕΣ. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ. ΑΝ ΜΠΟΡΟΥΣΕΣ ΝΑ ΜΟΥ ΤΟ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΘΑ ΣΟΥ ΗΜΟΥΝ ΥΠΟΧΡΕΟΣ.
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ.
    ΟΡΦΕΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Παρακαλώ, δεν κάνει τίποτα. Τώρα που κατάλαβα ακριβώς τι εννοείς ελπίζω να σου δώσω μια ολοκληρωμένη απάντηση.

    Έχουμε χειμώνα και καλοκαίρι, όχι επειδή η Γη ειναι πιο κοντά στον Ήλιο, όπως σωστά σου είπαν αλλα λόγο της κλίσης που παίρνει για κάποιο διάστημα του χρόνου. Παράδειγμα όταν οι πόλοι είναι σχεδόν σε ευθεία κλίση , οι ακτίνες του Ήλιου "βλέπουν" σχεδόν το μισό ημισφαίριο (σε κάθετη γραμμή) και πολύ μεγάλη επιφάνεια της Γης. Ετσι έχουμε πιο ζεστές ημέρες και μεγαλύτερη διάρκεια της ημέρας.
    Όταν όμως οι άξονες της Γης παίρνουν μεγαλύτερη κλίση (δηλαδή ο ένας πόλος της Γης γέρνει πιο πολύ προς τον Ήλιο) αυτο έχει σαν συνέπεια οι ακτίνες του Ήλιου να μην χτυπάνε πάνω σε μια μεγάλη επιφάνεια σαν να είναι η Γη σε ευθεία, αλλα χτυπάνε απο πάνω προς τα κάτω (απο τον Βόρειο πόλο πχ. προς τον Νότιο). Έτσι δεν ζεσταίνει την Γη το ίδιο, λόγο του οτι μικρότερη Ηλιακή ακτινοβολία χτυπάει την Γή με συνέπεια να ψυχραίνει πιο εύκολα και γι αυτό έχουμε χειμώνα και λιγοτέρο φώς αρα μικρότερη διάρκεια ημέρας.

    Στο περίπου δηλαδή χωρίς να μπούμε σε λεπτομέρειες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ελληνκό Αρχείο σ' ευχαριστώ παρα πολύ.Πιστεύω οτι το καταλαβα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σας παρακαλούμε πολύ να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες και οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν απο τα όρια της ευπρέπειας. Σχόλια
τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται. Ευχαριστούμε.
Πατήστε εδώ για μετατροπή απο Greeklish σε Ελληνικά

 
Copyright © 2010-2013. Ελληνικό Αρχείο - All Rights Reserved | Designed by Graphopoly Designs